20 Kasım 2008 Perşembe

Format !

FORMAT

DOS işletim sistemi içerisinde bir komuttur. Bu komut aslında basit olmasına basittir ancak sonrasında bilgisayarın eski düzene getirilmesi işlemi zorluğu olsa gerek bazılarına biraz ürkütücü gelebilir. Aşağıda basitçe bir anlatımı mevcut.
Her ne kadar şimdi bu şekilde format atılmıyorsa da temel bir bilgi olarak verilmesinde fayda var.
FORMAT: Belirtilen disk ya da disketi DOS işletim sisteminin kullanımına hazır hazır hale getirir. Yani disk yada disketi biçimlendirir (formatlar.). Formatlanan disk yada disket üzerindeki tüm bilgiler silinir.

Format /V /F /S /U /Q

/V: Formatlanan birime etiket (isim) vermek için kullanılır.

/F: Disket formatlarken formatlanan disketin kapasitesini belirtmek için kullanılır. 1,44 yada 720 olarak belirlenebilir. Ancak 1,44 MB’lık disket formatlanırken belirtilmese de olur.

/S: Disketi önce formatlar sonra sistem (başlangıç) dosyalarını diskete kopayalayarak disketi açılış (başlangıç-sistem) disketi yapar.

/U: Disk yada disket koşulsuz olarak yeni baştan biçimlendirilir. Yani sektörler ve izler(Tarck) yeniden oluşturulur. Bu şekilde formatlanan disk yada disket içindeki bilgiler kurtarılamaz.

/Q(Quick): Hızlı formatlamadır. Sektör ve izleri yeniden oluşturmaz. Sadece disk yada disket üzerindeki bilgileri siler.

Format C: (Sabit diski formatlar).
Format A: (Disketi biçimlendirir ve başlangıç disketi yapar).
Format A: /F:720 (720 KB’lık disketi biçimlendirir)
Format C: /U /V:MATA (Sabit diski koşulsuz olarak yeniden formatlar ve Etiketini (ismini) MATA yapar.
Format A: (Disketi hızlı biçimlendirir. Yani sadece içindeki bilgileri siler).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder